Dużo więcej niż Batumi. Wciąż nieodkryty region ma naprawdę wiele do zaoferowania. Adżaria jest mniej znanym dotychczas w Polsce regionem Gruzji. Kraina leżąca na pograniczu gruzińsko- tureckim otoczona z jednej strony Morzem Czarnym, z drugiej zaś górami niskiego Kaukazu, jest miejscem wartym odkrycia i oferującym wiele atrakcji. Wizytówką regionu jest Batumi. Pełne kontrastów, nowoczesnych hoteli, pomników, placów i kamieni z jednej strony i znajdującego się w samym centrum bazaru, na którym handluje się dosłownie wszystkim. Batumi ma kilkukilometrową promenadę . Ze względu na specyficzny mikroklimat nawet zimą jest tu dość ciepło, a opady śniegu niemal się nie zdarzają. Adżaria jest górzysta. Znajduje się tu kilka mało znanych w Polsce ośrodków narciarskich. (np. Shuakhewi i Khulo) oraz dwa parki narodowe( Mitirala i Machakhera ). Warto odwiedzić Kutaisi w ( sąsiadującej z Adżarią Imeretii) drugie co do wielkości miasto Gruzji i pierwszą historyczną stolicę kraju. W okolicach znajduje się kilka zabytkowych klasztorów. Najważniejszym jest monastyr Gelati, który od czasów średniowiecza był centrum duchowości i nauki.
Smaki herbaty
Słynna w czasach ZSRR herbata gruzińska nie cieszyła się w Polsce uznaniem, choć o herbacianych polach w Batumi śpiewały przed laty Filipinki. W czasach ZSRR liście herbaty zbierano za pomocą specjalnie skonstruowanej maszynki, dziś znów robi się to ręcznie. W miejscowych wytwórniach herbaty można kupić ją w eleganckich torebkach i paczuszkach ale także w herbacianych blokach.
Chaczapuri
Istnieje około setki przepisów na chaczapuri czyli tradycyjne gruzińskie placki. Każda gruzińska gospodyni ma własny przepis na to danie. Chaczapuri po adżarsku mają kształt łódki, a wypełnione są jajkiem. Nadzienie trzeba wymieszać widelcem, a potem krojąc brzegi ciasta na kawałki moczyć w nim . Środek chaczapuri jest zjadany na samym końcu.
Owoc kaki czyli persymona
Popularny w Gruzji owoc o nazwie kaki (persymona) przywędrował na Kaukaz z Chin. Wyglądem przypomina pomidor, smakiem zaś śliwkę. Kaki zawiera dużo witaminy A i C . Na drzewach kaki rośnie do późnej jesieni. Zjada się je na surowo, wyrabia z nich dżemy albo suszy. Kaki są do kupienia także w niektórych polskich sklepach.
Achma, borano czy chirbuli?
Kuchnia adżarska różni się od kuchni gruzińskiej . Częściej niż w innych regionach kraju w Adżarii jada się potrawy przyrządzone na bazie mleka i mąki. Achma to sycące ciasto z serem, borano to z kolei ser i masło zap;iekane w glinianym naczyniu. Na śniadanie jada się chirbuli, czyli jajecznicę z warzywami.