Sri Lanka: jedzenie

foooooodddddddd

Sri Lanka znana jest w świecie z licznie tam występujących kamieni szlachetnych. To państwo w Azji Południowej na wyspie Cejlon jest  odwiedzane przez turystów przede wszystkim ze względu na piękną przyrodę i krajobraz, pełen dziewiczych miejsc. Przy okazji takiej podróży nie można zapomnieć o lokalnych specjałach kulinarnych, pełnych egzotycznych smaków.

Położona na Oceanie Indyjskim wyspa Cejlon kojarzy się z egzotycznym krajobrazem, który uzupełniają  plantacje herbaty. Herbata obok słonia jest symbolem Sri Lanki. To właśnie dzięki plantacjom w tym kraju zaistniała znana dziś każdemu herbata Lipton. Sir Thomas Lipton kupił tu podupadające plantacje, a następnie zamienił je w dochodowy interes.  W zabytkowej fabryce Dambatenne można zobaczyć cały proces powstawania herbaty i stare maszyny, które mimo upływu lat wciąż działają. Dawniej w Sri Lance rządzili kolonizatorzy z Europy, którzy dzięki uprawom herbaty czerpali duże zyski, ale też i kauczuku czy palm kokosowych. Te ostatnie służą pozyskiwaniu oleju kokosowego, mleka czy wiórek kokosowych. Najbardziej rozwiniętym gospodarczo i przemysłowo regionem wyspy jest zachodnie wybrzeże, gdzie znajduje się stolica Kolombo. Rolnictwo należy do podstawowych zajęć mieszkańców tego państwa, sprzyjają temu klimat monsunowo-zwrotnikowy i żyzne gleby.

Turysta musi pamiętać że ten kraj nie ma tak rozbudowanej infrastruktury turystycznej, jak wiele innych chętnie odwiedzanych przez nich państw. W niektóre miejsca trudno jest dojechać, a wiele potraw można spróbować tylko poza hotelami czy restauracjami. Dlatego jeśli chcemy zobaczyć prawdziwe znaczenie haseł: Sri Lanka jedzenie czy Sri Lanka kuchnia często musimy na własną rękę poszukać ich źródeł, tam gdzie żywią się miejscowi. Sri Lanka potrawy są bowiem w dużej mierze oparte nie tylko na rybach i owocach morza, ale i na pikantnych przyprawach, takich jak chilli, kardamon, kolendra czy cynamon.  Dlatego niektóre restauracje ograniczają intensywność pikantnych dodatków  (np. papryczki chilli) tak, by były bardziej przystępne dla zwykłego turysty.

Cejlon kuchnia jest przede wszystkim różnorodna, a dla turysty egzotyczna i tajemnicza. Jest to spowodowane swoistą mieszanką kuchni europejskiej i miejscowych przysmaków. Przykładem potrawy o europejskich wpływach jest lamprais, którą tworzy ryż, kawałki mięsa i zapiekane w liściu bananowca warzywa.

Najbardziej popularną potrawą na Sri Lance jest curry z ryżem, przyrządzane na wiele różnych sposobów, m. in. z ryb, owoców morza, drobiu i koźliny, jako dodatek podaje się też  ostre warzywne pikle. Innym popularnym specjałem są przekąski w formie chlebków z mąki ryżowej, nazywane hoppers. Obywatele Sri Lanki lubują się zresztą w przekąskach, takich jak pittu, paszteciki czy placuszki roti.

Sri lanka kuchnia jest tak samo tajemnicza jak tereny tego kraju, które nie zostały zadeptane przez licznych turystów. Pobyt na wyspie Celjon to z pewnością wielka przygoda, także i kulinarna.